Hallonbåtar och pepparkakshus.

ICA Försäkring

Reklam | radio

Nominerad i kategorin:

Årets Digitala

Inhousetävlingen 2022

ICA Reklam

Roll: Creative Director

En radioreklam med en spännande, oväntad och lite ironisk koppling mellan mat och ICA Försäkrings produkter.

Utmaning

Radio är ett media som glömts av och kommit tillbaka. Nu ses det som en prisvärd räckvidds-kanal som alltfler företag satsar på för att skapa kännedom. Denna typ av reklam hörs ofta i samband med podcasts och i bilen på väg till och från jobbet. Där finns också en stor del av ICA Försäkrings kundbas, nämligen hus- och bilägare.

 

ICA Försäkring ville därför under år 2022 öka kännedomen via radio. I ett upptagningsområde inom Stockholm gick de brett på bland annat RIX FM, Bandit, Star FM och Lugna Favoriter.

Inför arbetet var det viktigt att inte skapa kommunikation för att driva hela branschen (dvs. inte öka medvetenhet om försäkringar generellt). Därför jobbade ICA Reklam efter insikten ICA har försäkringar. Det är mer relevant än ICA Försäkring. Vi behövde helt enkelt öka varumärkets koppling till ICA.

 

Insikt: Att ICA har försäkringar är mer relevant än ICA Försäkring.

 
 

Lösning

Med glimten i ögat, igenkänning och självinsikt skapades tre spottar. En mer generell och två mer produktnära. Reklamen utspelar sig i en miljö som genast kopplas ihop med en butiksmiljö. Röstskådespelarna för dessutom en konversation innehållande ordlekar i matvärlden, såsom hallonbåtar, soppatorsk och pepparkakshus. På så sätt skapas en spännande, oväntad och lite ironisk koppling mellan mat och ICA Försäkrings produkter. 


Röstskådespelare

Dinah Yonas Manna, från The Mamas

Henrik Lundström, från filmer som Ondskan, Bron m.fl.

 

 

Resultat

 Efter slutförd kampanj utfördes en varumärkesundersökning. Dock blev resultatet ogiltigt då frågan som ställdes handlade om kännedom om ICA i stort istället för ICA Försäkring. Och ICA känner ju (nästan) alla till. Den slutsats vi kan dra av detta är att insikten vi jobbat efter stämmer. ICA Försäkring har mycket att vinna på att kopplas ihop med moderbolaget ICA. Efter att en giltig undersökning genomförts såg man goda resultat både i spontan kännedom och i förhållande till referenser i kampanjvariablerna. 

 

Den spontana kännedomen gick från 7% till 9% efter kampanjens genomförande och har på så sätt nått målet om en ökad kännedom med två procentenheter. Historiskt har denna siffra legat på 0,5-1% per år under en stark tillväxt. Dessutom gick den hjälpta kännedomen från 36% till 41 %